Mijn naam is Peter van Eijk (1958), geboren en getogen in Breda. Als kind van liefdevolle, sportieve ouders kreeg ik het tennisspel met de paplepel ingegoten. Na mijn diensttijd (lichting 78-2: de militaire/maatschappelijke dienstplicht was – en is – voor ons land van groot belang) lukte het om in 1979 de Bredase kampioenschappen te winnen. Dat leverde een plaats op in de ambitieuze school van tennistrainer Henk van Hulst. Daar speelde ik onder andere met Menno Oosting, de latere mondiale top-100 tennisser. Al snel werd duidelijk dat ik zijn niveau nooit zou bereiken. Uit verloren sportwedstrijden komt goudeerlijke feed back voort. Conclusie: jeugillusie verloren, waarheid gevonden.
Studie in Amsterdam
Het onder ogen zien van een ongemakkelijke werkelijkheid en daarna je koers verleggen – het werd een strategische les voor later. De focus verschoof dus naar m’n studie Politicologie aan de Vrije Universiteit (VU). Met daarnaast een interessante en plezierige bijbaan voor een beursstudent: journalistiek werk voor universiteitskrant Ad Valvas. Na een stage bij het ministerie van Defensie en het aansluitende doctoraalexamen, was het plan om een proefschrift te gaan schrijven over Europese samenwerking op dat gebied. Maar voor defensiesamenwerking met Europese partners bestond destijds geen politieke belangstelling – inderdaad: de tijden zijn ingrijpend veranderd. De beoogde promotieplaats aan de VU kwam er bij gebrek aan middelen dan ook niet. Opnieuw gold: aanpassen en zoeken naar een richting met toekomstperspectief.
Dit bracht me naar de universiteit in Tilburg, waar ik als secretaris – lees: jongste bediende in de ondersteunende staf – betrokken was bij het uitbouwen van de studierichting Bestuurlijke Informatiekunde. Bij dat werk kruiste mijn pad dat van ICT-entrepreneur Eckart Wintzen, wat niet lang daarna leidde tot een overstap naar het advieskantoor van ‘zijn’ bedrijf.
Organisatie-ontwikkeling en digitalisering
Sindsdien heb ik gewerkt op het boeiende snijvlak van organisatieontwikkeling en digitalisering. Eerst als adviseur bij M&I/Partners. En vanaf 1995 in diverse leidinggevende functies bij onder meer de VNG, bij PwC en bij stichtingen, zoals Almere Kennisstad en Bibliotheek.nl. Aanvankelijk als visie-ontwikkelaar om vervolgens als kwartiemaker/interim-directeur enige tijd mee te blijven doen. De laatste jaren in een hoofdfunctie – van 2016 tot 2025 – was ik als directeur-bestuurder verbonden aan verschillende dienstverlenende bibliotheekorganisaties.
Uitzoomend en terugblikkend op alle rollen en functies was er aan de oppervlakte veel variëteit in contexten. Tegelijkertijd was er de onderstroom: de onstuitbare opkomst van informatietechnologie als katalysator van nieuw werk en mogelijkheden.
Apeldoorn als thuisbasis
Mijn levenspartner ging eind jaren tachtig werken bij een bekende Apeldoornse verzekeraar. Sinds een onvergetelijke ontmoeting in ‘81 volg ik mijn grote liefde op de voet (het beste besluit ooit) en dus zijn wij gaan wonen in de groene hoofdstad van de Veluwe. Want voor een gezin met twee opgroeiende kinderen bood Apeldoorn destijds – en overigens nog steeds – prima voorzieningen. Ook in onze huidige levensfase is het hier goed toeven. In de stad ben ik als toezichthouder actief geweest bij onderwijsorganisaties en bij schouwburg Orpheus.
Hoopvol blijven handelen
In het voorbije decennium zijn ingrijpende gebeurtenissen – primair in de privé binnenwereld en overigens ook in de grote buitenwereld – bepalend geweest voor de mentale houding waarmee ik in het leven sta. Essentieel is: hoopvol blijven handelen binnen je eigen cirkel van invloed. De dag plukken en het kleine goede cultiveren. Verbeteren wat er te verbeteren valt en daarbij de mogelijkheid van goede uitkomsten op lange termijn veronderstellen. Want de mens is een producent van gevolgen.
M’n drijfveer was en is: je niet neerleggen bij de status quo en daarom positief blijven bijdragen aan het samenleven met elkaar. Nieuwsgierig en creatief blijven. Op diverse manieren nieuwe inzichten verwerven en opgedane ervaringen delen. Zo lang als dat mogelijk is.
In kort bestek zijn dit mijn huidige activiteiten:
- Toezichthouder bij stichting Digisterker, een maatschappelijke organisatie die belangrijk werk verricht op het gebied van digitale inclusie.
- Klankbord/sparringpartner: desgevraagd meedenken met bestuurders, toezichthouders en beleidsprofessionals in de publieke sector. Bijvoorbeeld over organisatie- en innovatievraagstukken met betrekking tot digitalisering, visie-ontwikkeling, netwerksamenwerking of schaalvergroting/fuseren.
- Moderator bij werkconferenties en bijeenkomsten. Effectieve interactie tussen alle aanwezigen stimuleren door een constructieve klank in de kamer te brengen.
- Ten slotte is er de “De Stroom” : via deze online rubriek breng ik periodiek gedachten, observaties, belevenissen en kijk-, lees- en luistersuggesties onder de aandacht. Want schrijven was en is een creatieve activiteit die mij plezier en voldoening geeft. Zeker wanneer af en toe blijkt dat iemand er iets aan heeft gehad.
Mocht je geïnteresseerd zijn in een vrijblijvend kennismakingsgesprek, aarzel dan niet om contact met mij te zoeken.